Valg av riktig dusj

Slik velger du riktig dusj

Morgenfugl eller ei, en god dusj gir en god start på dagen. Før du kjøper den første og beste, må du få en oversikt over hva slags dusjløsninger som finnes. Gjør deg kjent med kjøpsguiden for deg som skal kjøpe ny dusj.

Betydningen av å velge riktig dusj er ofte undervurdert. Før du velger dusj til badet, er det et par ting du bør ha tenkt gjennom, som funksjon, så vel som hva budsjettet og størrelsen på badet tillater deg å ha.

Hvilke typer dusjløsninger finnes?

Bad er forskjellige, og krever forskjellige dusjløsninger, dette er noe av det du har å velge mellom.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Vil du ikke dusje rett på gulvet? Da er dusjkabinett en god løsning. Det minsker også sjanser for fuktskader på badet, og badet kan holde seg strøkent år etter år. Du finner dusjkabinett i alle prisklasser, og med valgmuligheter som ulike paneler eller frostet glass, finner du ganske sikkert noe du liker. For små bad, er det en fordel at dusjen har skyvedører med overlappende paneler, eller dører som slår inn, ikke ut.

Dusjkabinett leveres i ulike størrelser og modeller. Rektangulære dusjkabinett er mest vanlig, og gir mer plass på badet. Det finnes en rekke forskjellige dusjdører som passer til, og som gjør at du kan utnytte plassen på badet bedre.

Husk at et partikjøp ( kampanje produkt fra en byggeforettning ) dusjkabinett ofte har lang og vanskelig montering.
Skal du ha en rørlegger til å montere kabinettet kan besparelsen gå opp i arbeids timer. slik at du ender opp med et kabinett som er uten reservedeler og dårligere kvalitetet til lik pris av et merke kabinett med raskere monteringtid.

Se våre kabinett valg her

Alternativet til dusjkabinett, er frittstående dusjvegger eller dusjhjørner. Dusjhjørner kan ha dører som slår inn, slik at dusjen tar opp minimal plass når den ikke er i bruk. Løsningen er penere, synes mange, men kanskje ikke like praktisk med tanke på fuktbelastning. Om badet ditt er egnet for dusjvegg eller dusjhjørne må det taes en vurdering på.

Nye bad skal tåle dusjing rett på gulv og vegg. Hvis ikke er det gjort dårlig arbeid.

Se våre dusjhjørner her

Ulike typer dusjhoder

Det finnes i hovedsak to typer dusjhoder: fastmonterte og håndholdte. Blant dem finnes det flere varianter.

Fastmontert dusjhode

Dette er en permanent løsning, og den mest vanlige. Når du velger et fastmontert dusjhode, sørg for at det kan roteres fritt.

Håndholdt dusjhode

Håndholdte dusjhoder gir større fleksibilitet. Det er lettere å komme til (både på egen kropp og når dusjen selv skal få seg en vask), og passer også når barn eller kjæledyr skal få seg en dusj. Vannforbruket er mindre ved mange håndholdte dusjer, så fra et miljø- og økonomiperspektiv, kan dette være et bedre valg.

Ja, takk, begge deler?

Noen dusjløsninger har både håndholdt og fastmontert dusjhode.

Dusjhode montert i tak eller på vegg

En type dusjhode som har blitt stadig mer populær, er regndusjen – et stort dusjhode montert i taket eller høyt på veggen. Du får også dusjhoder som monteres i veggene, for å stråle kroppen fra flere sider. Vil du ha følelsen av luksus, kan en slik dusj være noe å vurdere.

Dusjhoder med flere funksjoner

Noen dusjhoder har én innstilling, enkelt og greit. Andre har et spekter av funksjoner, som full dusj, fin dusj, massasjeinnstilling og sparemodus, for å nevne noen. Velg sistnevnte om du vil holde alle muligheter åpne.

Sparedusj

Dusjing står for en stor del av vannforbruket i norske hjem. Mens en eldre dusj kan bruke opptil 24 liter i minuttet, klarer sparedusjer seg med 6-10 liter. (Enok.no). Med sparedusj kan du med andre ord halvere dusjkostnadene, og investeringen er ganske liten.

Steamdusj/dampdusj

Hva er en steamdusj, lurer mange på. Kort sagt, er det et forseglet rom utstyrt med dampfuksjon. Du kan kjøpe steamdusjen/dampdusjen fiks ferdig, eller du kan bygge et dusjkammer og installerer en dampgenerator. Noen steamdusjer er på størrelse med boblebad – og har boblebad. Perfekt for å rekreere slitne kropper, og stor nok til å romme hele familien. Lyd og lys er bare noen av funksjonene som en steamdusj kan ha, og er du villig til å betale, får du det meste!

Ulike typer dusjkraner

Valg av dusjkran avhenger av både budsjett og bruker. Noen dusjkraner er mer barnevennlig enn andre, og noen er bedre egnet for små bad.

Manuell dusjkran

Ved hjelp av en hendel styrer du styrke og temperatur. Det betyr at det ikke er noen sperre som hindrer deg fra å skru på glohett vann. Manuelle dusjkraner bør derfor bare brukes av voksne. Fordelen med manuelle dusjkraner er at de ofte er rimeligere enn alternativene.

Trykk- og termostatstyrt dusjkran

Vil du ha det beste, går du for en trykk- og termostatstyrt dusjkran. De er av bedre kvalitet og gir et jevnt og kraftig trykk. Den blander varmt og kaldt vann til en forhåndsbestemt temperatur, og beskytter den som dusjer fra å brenne seg. Du unngår også et ubehagelig sjokk dersom noen samtidig skrur på en annen kran eller spyler ned på do.

Innebygd dusjkran

Integrerte dusjkraner går mer i ett med resten av baderommet, og gir en minimalistisk look. I en liten dusj kan det utgjøre en merkbar forskjell, fordi når slipper å dulte borti krana. Er plass et tema, er en innebygd dusjkran det beste valget. Har du rikelig med plass, eller du foretrekker en klassisk eller vintage look, finnes det også mange lekre alternativer blant de ikke-innebygde dusjkranene.

Ting å tenke på når du kjøper ny dusj

Unngå skuffelser, sjekk på forhånd at du har nok plass og at rørsystemet matcher dusjløsningen, som at du har vanntrykket som trengs eller at badet er egnet for dusjvegg eller dusjhjørne.

 

Se vår link til våre dusjløsninger her