Tette avløp

Helt siden den minoiske kulturen på Kreta fant opp rørsystemer for over 4000 år siden har folk forbannet seg over tette avløp. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan gjøre dette enkelt og relativt smertefritt.

Tette sluk er ikke bare irriterende når man har vasket opp eller er ferdig i dusjen. Slukene og avløpsrørene skal også kunne ta unna en del vann dersom du har vannlekkasje, og derfor er det viktig at de er åpne og rene. Først og fremst kan du unngå tette avløp ved å skylle med oppvaskmiddel og varmt vann, eller avløpsrens, jevnlig. Dette løser opp eventuelle urenheter som må ha lagt seg i rørene.

Tett sluk i vasken Når sluket går tett, kan det være en idé å prøve seg med en manuell avløpspumpe i gummi, som man kanskje kjenner best fra tegneserier. Dekk til oversvømmingshullet, fyll vasken med vann og pump i vei og se om det kommer opp noe. Det største problemet med dette er kanskje å finne en butikk som selger slike pumper.
Vi selger disse klosettpumpene meget rimelig og de kan spare deg for store summer.
Se denne linken

Neste steg er avløpsåpnere, og de fleste går vanligvis rett til dette steget og heller Plumbo i vasken. Men det er kanskje ikke så lurt. - Det er vel så som så om folk bruker plumbo eller ikke. Problemet er at den stivner etter en stund og kan gjøre vondt verre. Det står på etiketten på flaska at det skal skylles tilstrekkelig med vann, men det folk ikke vet er at tilstrekkelig med vann er opptil 80 liter ( varmtvann).

Det å kjøre en halv varmtvannstank med vann i sluket er noe de fleste ikke orker å gjøre.I tillegg er det kostbart.. -Det som er veldig viktig å huske på i forbindelse med Plumbo, er at dette kan være eksplosivt, etsende og farlig, og må behandles med stor varsomhet.

Man får kjøpt bedre produkter i til oss i Tvvs.no, som Mudin og Corium 50, som ikke er like giftige som Plumbo. - Men hvis Mudin eller Corium 50 ikke åpner rørene, så bør du ringe rørlegger. Da er det virkelig tett der nede,  Disse to typene er også laget slik at alle godkjente avløpsrør skal tåle dem, uten at rørene smelter eller får etseskader.

ETSESKADER: Kjemiske avløpsrensere er kraftige saker og kan gi stygge skader.

Mudin og Corium 50 får man kjøpt her, men disse bør også behandles med stor forsiktighet. Bruk gummihansker og unngå å puste inn gassene fra avløpsåpnere.

Et siste forsøk for å åpne tette rør, og da hele rørsystemet i huset, er et stakebånd. Du kan gjøre dette selv, men du bør vite hva det er du driver med. Stakebåndet, eller rensebåndet, er et bøyelig bånd, gjerne med en liten børste på enden. Den trekkes gjennom hele rørsystemet og drar med seg skitt som sitter fast. -Folk kan lykkes selv med å bruke stakebånd.

Men hvis en dykting rørlegger gjør dette arbeidet, så vil han merke at det skjer noe galt. Det er det ikke sikkert at noen som er uerfaren vil,

Rense vannlåser Før du setter i gang med avløpsåpner og sugekopper, kan det være en idé å sjekke vannlåsen i vasken. Dette er det U-formete røret i oppvaskbenken, og er der for å hindre at gasser kommer opp fra kloakken.

I dag er de fleste vannlåser laget av plastikk og kan enkelt skrus fra hverandre med hendene. Er vannlåsen din i stål må du sannsynligvis bruke rørtang. VANNLÅSEN er den U-formete delen av avløpsrøret som skal hindre at dårlig lukt kommer opp fra kloakken.

Det er ikke vanntrykk i denne låsen, og det eneste du risikerer er at det kommer ut en liter med vann som er fanget i låsen. Når den er demontert kan du trekke en fille gjennom den for å fjerne skitt. - Når delene i vannlåsen settes sammen igjen, må de etterstrammes etter et par dager. Varmt og kaldt vann fører til at materialet i rørene utvider seg og trekker seg sammen, og dette kan føre til lekkasjer. Vi anbefaler å holde vannlåsen under oppsyn en stund etter at den er satt sammen igjen, for å hindre lekkasjer.

- Et tips for å unngå dårlig lukt fra sluk og avløp som ikke ofte er i bruk er å helle nedi litt vannlåsforsegler som ikke fordamer. Selges her

 

Pass også på å rense vannlåsen i dusjen før de blir skikkelig tett. Dette hindrer lekkasje fra membran. ( da en tett sluk er en stor belastning for membran overgangen mot sluket )

Dette er motbydelig, men veldig viktig arbeid. Ved en vannlekkasje på badet er det sluket i dusjen som skal ta unna vannmengdene. Dersom du opplever at gulvet på badet til stadighet fylles med vann når du dusjer, er den sannsynligvis denne som er tett.

Vannlåsen ligger under risten i dusjen. Den heises opp. Inne i denne låsen vil det som oftest være fullt av skitt, hår og fett. Bruk hansker og rens låsen nøye før du setter den tilbake.

Se våre produkter for tette rør og vannlåser her