Slik får du dusjen ren

Glassveggene i dusjen og dusjkabinettet kan være utfordrende å få rent. Det samler seg både gamle såperester og kalk på veggene - noe som krever forskjellige vaskemidler.

Men hva er egentlig den beste måten å få dusjen ren på? Og hvilke rengjøringsmidler fungerer?

Det er utført en uhøytidelig test for å sjekke hva som gjør det best av noen av de vanligste rengjøringsmidlene og universalmiddelet eddik.

Noen sverger nemlig til vanlig eddik sju prosent, isteden for dyre og kjemiske rengjøringsmidler

Destillert hvit eddik rengjør effektivt og tar knekken på de aller fleste former for mugg, skitt og bakterier takket være sitt høye innhold av syre.

- Alle midler som har lav pH fungerer til dette

 

Fungerer bra på dusjkabinett

Det kan også brukes til rengjøring av dusjkabinettet.

I dusjen samler det seg mye kalk og siden eddik er surt og har lav pH, fungerer det derfor som kalkfjerner.

- Eddik er en svak syre, derfor kan den brukes der syre ellers kan brukes. Eddik kan fjerne alkaiske flekker (for eksempel svetteflekker) og siden det er en syre, løser det derfor også opp rust.

- Eddik vil sannsynligvis fungere bra til å fjerne flekker på dusjkabinetter, fordi skitt i på vegger i dusjkabinetter typisk er mineralavleiringer som løses opp i kontakt med syre. Det kan være effektivt til å fjerne for eksempel kalkavleiringer fra glass og andre glatte overflater. Ren eddik dreper også bakterier, og det løser opp fett - selv om det nok ikke er like effektivt til det siste som vanlig oppvasksåpe eller allrengjøringsmidler.

Kan skade enkelte overflater

Men vær forsiktig og bruk hansker. Ublandet eddik kan nemlig skade enkelte overflater. Derfor kan det være lurt å blande det ut med vann før bruk.

Parfymefrie, svanemerkede vaskemidler i utgangspunktet har lav miljøbelastning og er helsemessig trygge å bruke. Derfor er nok ikke eventuell helse- og miljøgevinst ved å bruke eddik sammenlignet med slike produkter er nok ikke veldig stor

eddik vil fungere ok til vanlig kjøkkenrengjøring, men neppe like bra som såpe (eller våte mikrofiberkluter, som kan fjerne fett uten andre tilsetninger enn vann, og som definitivt er det beste miljøvalget.